Iwona Woźniak

SONY DSCJestem  mamą 6-letniego Krzysia, który urodził się z wadą serca i trafiliśmy na leczenie do Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. Diagnoza:  ubytek przegrody międzykomorowej i koarktacja aorty. Pierwszą operację koarktacji aorty i banding tętnicy płucnej Krzyś miał w wieku sześciu tygodni, a drugą – zamknięcia ubytku przegrody międzykomorowej i debanding tętnicy płucnej – półtora roku później. Przez cały ten straszny dla nas czas mogliśmy liczyć na całą rodzinę, za co im bardzo dziękujemy!!!

Nie wszyscy jednak mają takie szczęście. Tygodnie przebywania w CZD, patrzenie na nieszczęście, smutki i radości dzieci i ich rodziców i przeżywanie tego wszystkiego przy swoim dziecku spowodowało, że postanowiłam pomóc im w tych dramatycznych chwilach. Pomyślałam, że będzie to najlepsze podziękowanie dla Boga, dla wspaniałych lekarzy, pielęgniarek, dzięki którym mój syn jest dziś szczęśliwym, tryskającym zdrowiem i energią chłopcem.

Pomysł założenia Fundacji „Serduszko” kiełkował we mnie od trzech lat, a zasiany został przez wspaniałą Panią dr Jolantę Zabłocką.

Wspólnie z innymi rodzicami dzieci kardiologicznych, Basią Sapałą i z Krzyśkiem Gąsiorem założyliśmy we wrześniu 2010r. Fundację na Rzecz Dzieci z Chorobami i Wadami Serca „Serduszko”. Jestem pewna, że we współpracy z lekarzami, ludźmi dobrej woli uda nam się pomóc wielu rodzinom borykającym się z takimi samymi problemami, z jakimi my zmagamy się mając dzieci kardiologiczne.