Barbała Sapała

BasiaJestem Olsztynianką, z zawodu germanistką. Pracuję jako tłumacz i wykładowca. Przede wszystkim jednak jestem Mamą. W lutym 2009 r. urodził się mój synek, Maciuś, z jednokomorowym sercem (HLHS) i licznymi wadami dodatkowymi. To on wprowadził mnie w świat „serduszkowych dzieci”. Jego leczenia podjął się wybitny kardiochirurg, prof. Edward Malec wraz z zespołem lekarzy z Kliniki Uniwersyteckiej w Monachium. Dziś Maciek ma za sobą dwie z trzech planowych operacji i mimo komplikacji jest radosnym, doskonale rozwiniętym, uśmiechniętym chłopczykiem. Leczenie Maćka było i jest możliwe dzięki bezinteresownej pomocy i zaangażowaniu niezliczonej rzeszy ludzi. Mam głębokie poczucie, że nadszedł czas, aby być nie tylko brać, ale i dzielić się tym, czym mogę: doświadczeniem, pomysłami, czasem. Jestem przekonana, że my, rodzice „serduszkowych dzieci”, we współpracy z lekarzami możemy wspólnie wiele zdziałać, aby poprawić nie tylko warunki leczenia kardiologicznego w naszym województwie, ale także komfort codziennego życia dzieci z wadami i chorobami serca i ich rodzin.